Page content

Stap 3: Op 2 manieren je auto naar Nederland transporteren

Stap 3: Op 2 manieren je auto naar Nederland transporteren

Zojuist heb je in deel 2 gelezen hoe het zit met garantie op je importauto. We gaan nu verder naar de volgende stap. De auto gaat op transport naar Nederland. Hoe? Je leest het hieronder.

Er zijn twee manieren om je auto naar Nederland te transporteren.

1. Via een transportbedrijf

De eerste optie is de gemakkelijkste. Je laat de auto door een transportbedrijf ophalen, en voor je deur afleveren. Simpel, toch? Er is alleen één maar…

hoe transporteer je een importauto? Bijvoorbeeld door een transportbedrijf

Transporteurs halen geen auto’s op die bij particulieren staan. Dus koop je een auto van een particulier, dan valt deze optie af.

Reken op ongeveer 75 cent per kilometer. Heb je een auto gevonden in de buurt van Berlijn, reken dan op kosten van 800-1.000 euro. Staat de auto in Düsseldorf, ga dan uit van 250-300 euro.

2. Zelf ophalen

Goedkoper, en misschien ook wel leuker, is het om je auto zelf op te halen. Dit kan je op verschillende manieren aanpakken.

Met een autoambulance

Je kunt de auto zelf ophalen, met een autoambulance. Dat is een aanhanger waar je een auto op kunt rijden. Je huurt een autoambulance voor ongeveer 60 euro per dag.

Controleer wel even of je met je rijbewijs een zware aanhanger mag trekken. Een B-rijbewijs is in ieder geval niet genoeg. Je hebt een B+ of een BE-rijbewijs nodig.

Rijbewijs B+: je mag rijden met elk gewicht aanhanger. Zolang de combinatie van aanhanger + auto niet boven de 4.250 kg komt (inclusief laadvermogen).

Rijbewijs BE: voor aanhangers van maximaal 3.500 kg (inclusief laadvermogen).

Bron: Rijksoverheid

Controleer ook even het maximale trekgewicht van je auto. Dit doe je zo:

Ga naar ovi.rdw.nl en voer je kenteken in > Ga naar Gewichten > Kijk bij O.1

Hier zie je precies hoeveel kilo je auto mag trekken

Het maximale trekgewicht van deze auto is 550 kg (geremd)

De auto verzekeren

Het is mogelijk om je auto verzekerd te transporteren. Wel zo’n lekker idee. Je hebt natuurlijk nog geen kenteken, waarmee je de auto verzekert.

Je verzekert je auto daarom voor een bepaald bedrag. Meestal het aankoopbedrag van de auto. De verzekering is geldig zolang de auto op de trailer staat.

Tarieven zijn online moeilijk te vinden. Het makkelijkste is om te bellen met je verzekeringsmaatschappij, om de tarieven op te vragen.

Zelf met de auto rijden

Dit is misschien wel de leukste optie. Zelf met je nieuwe auto naar huis rijden. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

De Duitse verkoper geeft je waarschijnlijk een 5-daagskenteken. Kurzzeitkennzeichen in het Duits. Met dit kenteken mag je 5 dagen door Duitsland rijden.

Dit kenteken is bedoeld om afgemelde auto’s over de weg te kunnen vervoeren. Bijvoorbeeld als ze naar de sloop gaan, of naar een opslagloods. Dit kenteken is dan ook niet gekoppeld aan een persoon.

En dat laatste is ook precies de reden waarom dit kenteken niet is toegestaan in Nederland. Het kenteken is namelijk niet te herleiden naar een persoon.

Rij je hiermee toch Nederland in, dan is de kans groot dat je wordt aangehouden. De boete bedraagt 450 euro. Maar het ergste komt nog.

Je ontvangt ook een naheffing van de Belastingdienst….

Ter hoogte van de rest-bpm….

Dus is de rest-bpm van je auto nog 3.200 euro? Dan krijg je daar bovenop dus nóg een rekening van 3.200 euro.

Hoe moet je het dan wel doen?

Je kunt het beste op de volgende manier te werk gaan om een boete te voorkomen. Vooraf kun je alvast een eendagskentekenbewijs aanvragen bij de RDW. Dit is gratis.

Vergeet ook niet om een verzekering af te sluiten voor deze dag. Meestal is dit gratis, als je daarna de auto ook verzekert bij dezelfde partij.

Maak alvast kentekenplaten van karton, en schrijf daar het eendagskenteken op.

Wanneer je je auto ophaalt, monteer je gewoon het 5-daagskenteken op je auto. Daarmee rij je naar de grens met Nederland. Vervolgens haal je op een parkeerplaats, het 5-daagskenteken van je auto.

Je monteert nu het kartonnen kenteken op je auto en rijdt verder naar huis.

Nu is het tijd voor de volgende stap. De rest-bpm berekenen en uiteraard de aangifte doen. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je in het volgende deel.

Stap 4: 3 manieren om de rest-bpm te berekenen